Nyt minulla se on: toistaiseksi voimassaoleva ammattilaisviisumiiiiiIIIAAAAIIIIIIIIIIIIIIIIIWWWWUUUUUAAAAAAAIIIIJJJJJEEEEEEEEEE!!!
Kerrottakoon nyt mitä kyseinen viisumi vaati, jos jokin haluaa lähteä samaan leikkiin:
Suomessa:
Rikosrekisteriote, jonka kiitokset suomen ihanille, asiansa osaaville ja asiakkaan tarpeet huomioon ottaville viranomaisille saa suoraan espanjankielisenä.
Yliopistotutkinnot (kandi- ja maisteri) ja niistä notarioidut kopiot.
Sekä rikosrekisteriotteeseen sekä kopiohin tutkinnoista apostille-leimat, jotka saa maistraatista.
HUOM! Molempiin tutkintoihin oma leima! Minä tyhmyyksissäni otin molempiin yhteisiin. Koitui ongelmia, mutta saatiin selvitettyä.
Ecuadorissa:
Tutkintopaperit käännettävä ja käännökset tarkistettava Suomen kunniakonsulilla. Käännöksiin virallinen konsulin leima. Lisäksi käännöksiin tarvitsee vielä vihreän laillistusleiman, jonka sai yhdestä toimistosta, en muista mikä se oli.
Tutkinnot rekisteröitävä SENESCYTissä (Ecuadorin virallinen koulutussihteeristö). Meillä suomalaisilla se onni matkassa, että lähes kaikki Suomen yliopistot ovat listalla yliopistoista, joiden tutkinnot rekisteröidään automaattisesti. Selviää vähemmällä paperityöllä.
Rekisteröintiä varten apostille-leimalla varustetuista notarioiduista tutkintokopioista täytyy uudet notarioidut kopiot, jossa mukana myös virallisestetut käännökset. (Tässä muistan, että ongelmaksi syntyi, että kuulemma käännöksiinkin olisi tarvinnut erikseen apostille-leiman. Selvisin keskustelemalla. Molemmista tutkinnoista olisi myös pitänyt tehdä erilliset kansiot, mutta koska minä tyhmyyksissäni otin niihin vain yhden apostille-leiman, otin sitten koko pinkasta kahdet notarioidut kopiot ja jaoin ne eri hakemuksiin. Myös itse viisumihakemukseen tarvitsee kopiot, eli kannattaa ottaa nekin jo tässä vaiheessa.)
Mukaan liitettävä saatekirje (pohja SENESCYTin sivuilta) ja kopio passista.
Odottele pari kuukautta, että nimesi ilmestyy SENESCYTin nettisivuille. Tämä tarkoittaa, että olen nyt virallisesti KTK ja KTM myös Ecuadorissa.
Printtaa kyseinen nettisivu, kirjoita kohtelias saatekirje (ohjeet virastosta), liitä mukaan kopio passista ja entisestä viisumista, sekä rikosrekisteriote.
Viimeisenä kipitä hakemaan "certificado de movimiento migratorio" -lappunen (voimassaoloaika vain kuukauden, siksi haettava viimeisenä) ja liitä papereihin.
Osta vielä paperikansio ja palauta koko paperipinkka sen välissä Ulkoasiainministeriöön.
Odottele, kunnes saat sähköpostitse ilmoituksen viisumin hyväksymisestä. Minulla tämä kesti neljä päivää. Matkusta taas Quitoon viemään passi, odottele viikko ja matkusta uudelleen hakemaan passi. Nyt passin välissä on hieno kiiltävä uusi viisumi, joka on voimassa rajoittamattoman ajan, paitsi voimassaolo katkeaa jos olet kahden ensimmäisen vuoden aikana poissa maasta yli kolme kuukautta / vuosi ja sen jälkeen yhtäjaksoisesti yli 1,5 vuotta.
Yhteensä tämä lysti kesti siis lähes kolme kuukautta ja kaikkine matkoineen, leimoineen, kopioineen ja itse viisumin hintoineen rahaa paloi noin 600 dollaria. Lienee niitä kuluja joita ei kannata pysähtyä miettimään, pitää vain olla onnellinen että byrokratian kanssa painiminen on nyt ohi.
P.S. Sen verran taustaa, että minulla oli siis alunperin vapaaehtoistyöviisumi, joka oli voimassa vain vuoden ja sillä ei saa tehdä palkkatöitä. Uutta työpaikkaani varten vaihtoehtoina olivat työviisumi tai ammattilaisviisumi. Ero se, että työviisumin saa vain työsuhteen ajaksi ja sen saa työsopimuksen perusteella. Ammattilaisviisumin saa, jos on tutkinto. Sen avulla voi vaihtaa työpaikkaa tai muuten vain hengailla maassa. Koska omat suunnitelmani eivät ole selvät, päätin investoida ammattilaisviisumiin, koska on joustavampi.
Ehkä siellä laitetaan hammastahnaan jotain, mikä antaa hymyysi aavemaisen hohteen? Vähän kuin sillä kissalla, Liisa Ihmemaassa!
VastaaPoista