torstai 23. toukokuuta 2013

Täytyy syödä, jotta kasvaa

Edellisen tekstin tietokoneongelma korjautui, kiitos kaikille vinkeistä! Auttoi sammuttaa kone moneen kertaan, poistaa verkko ja salasana muistista ja yhdistää uudelleen.

Valtavan yleisön ( = isoveli ja rakas ystäväni Teija) pyynnöstä tässä tulee asiaa ruuasta. Tuo on aihe, jonka olen unohtanut täysin, samoin kuin olen unohtanut kertoa, kuinka asumisjärjestelyni lopulta menivät.

Saavuin Salinasiin ajatuksena etsiä oma asunto, sillä ajattelin kaipaavani omaa tilaa. Pari päivää täällä oltuani kuitenkin huomasin, että enemmän tarvitsen seuraa ja mahdollisuuksia tutustua ihmisten normaaliin arkeen. Siispä kysyin väliaikaiselta kämppikseltäni Carmenilta, saisinko jäädä asumaan hänen luokseen ainakin näin aluksi. Carmen sanoi kyllä.

Carmen asuu 9 kuukauden ikäisen vauvansa Camilan kanssa. Camila on maailman kiltein vauva. Olen kuullut hänen itkevän kerran, yleensä vain nauraa ja jokeltelee. Jos aamulla onkin hieman koti-ikäväinen olo niin se hälvenee, kun näen keittiössa hassun puuronaamaisen Camilan.

Pienet päivänsäteet 

Tästä päästään ruokakuvioihin. Sen lisäksi, että täällä korkealla tarvitsen todella paljon unta (10-11 h / yössä) ja hengästyn jokaisessa mäennyppylässä, myös ruokahaluni on vähentynyt huomattavasti. Muut vapaaehtoiset tosin ovat varoitelleet, että tilanne tulee muuttumaan, sillä täkäläinen ruoka on aika hiilihydraattipitoista.

Tavallisen päivän syömingit menevät näin:

Aloitan aamun kahvilla (veteen sekoitettavaa pikakahvia), palalla leipää (vaaleaa), keitetyllä kananmunalla ja hedelmällä.

Ruokatunti on kello 13-14. Yleensä menen kotiin syömään tai joskus Padren talolle. Kotona meillä laittaa ruokaa Sonia, joka vahtii Camilaa päivisin.

Sonia ja Carmen tyttärineen

Ruoka aloitetaan keitolla. Tänään keiton raaka-aineet olivat quinoa, peruna, sipuli, porkkana ja juusto. Täkäläisillä on myös tapana laittaa keittoon popcornia!

Keittoannos on yleensä niin suuri, että olen jo sen jälkeen aivan täynnä. Sen jälkeen tulee kuitenkin pääruoka. Tänään söimme riisiä, kanaa ja punajuurta. Riisiä syömme päivittäin ja lisäke on yleensä kasviksia ja kanaa tai joskus harvoin kalaa. Karppaajien kauhistukseksi kerrottakoon, että joskus riisin lisäke on pasta. Eilen söimme tonnikalaa, riisiä ja fideo-pastaa. Tyypillinen lisuke ruualle on myös paistettu banaani. Juomaksi on yleensä jotakin ihanaa eksoottisesta hedelmästä tehtyä mehua.


Tämän päivän lounas

Illalliseksi juon yleensä kupin kahvia tai teetä (Salinerito-merkkiä) ja vietän herkkuhetkeni, eli syön palan leipää dulce de lechen kanssa. Paikalliset syövät myös iltaruuan, joka on esimerkiksi keitto noin seitsemän maissa. Ehkä minäkin, kunhan totun korkeuteen ja ruokahaluni palaa normaaliksi (eli isoksi).

Syön täällä myös paljon hedelmiä, mutta ne ihanuudet ansaitsevat oman tekstinsä joskus myöhemmin. Ruokajuttuja tulee lisää kunhan tutustun enemmän ruokakulttuuriin, esimerkiksi rannikolla syödään aivan erilaista ruokaa kuin täällä vuoristossa ja myös vuoriston erikoisherkku, eli marsu on vielä maistamatta...

P.S. Otsikko tulee siitä, että Carmenin mielestä Camilan pitäisi syödä enemmän, jotta kasvaa. Kovin on pieni hän.

In English: The computer problem's solved, thanks all who gave advises! 

This time I'll tell a bit about the local food. Also about my living arrangements: My initial idea was to find an apartment and live alone, but after a few days I noticed that it might be nicer to have company. Now I live with a flatmate Carmen and her 9 months old baby, who's the nicest baby on earth, never cries and so. 

So, the food: I start the day with a boiled egg, piece of bread, a fruit and coffee. The lunch break is at 1-2 p.m and I usually eat at home, also sometimes at Padre's house. At home there Sonia who cooks, she babysits the baby. 

We start the meal with soup. Today it was of quinoa, potatoes, carrots, onions and cheese. They also often put popcorn into the soup!

Usually I'm totally full after the soup already, but after that comes the main course. It's always rice and usually vegetables and chicken and sometimes fish with it. This might chock those who like the low-carb diet: sometimes we also eat pasta with rice. For example yesterday, tuna, pasta and rice. A typical side dish is fried bananas, and as a drink we have delicious juice of some exotic fruit. 

Usually after that I'm so full that in the evening I only have a cup of coffee or tea and some bread and dulce de leche (can't resist...). The locals also have dinner, usually a soup or so.

I also eat a lot of fruits, but they are so good and there's such a great variety that I'll have to dedicate another text for the topic later. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti